Atunci când scapi un telefon în apă trebuie să urmezi câteva sfaturi importante pentru a creşte şansele de a rămâne cu un dispozitiv funcţional şi pentru a evita producerea unor accidente din cauza unui scurt-circuit.
Indiferent cât de multă grijă avem de telefonul nostru, se poate întâmpla ca la un moment dat să-l scapi în apă sau să verşi un pahar de lichide pe el.
Într-o astfel de situaţie, există pericolul ca smartphone-ul sau feature phone-ul să devină inutilizabil, în special dacă stă prea mult timp sub apă. În plus, aceste şanse cresc dacă ai tendinţa naturală de a apăsa pe butoane sau pe ecranul touchscreen pentru a vedea dacă acesta se aprinde.
Totuşi, există câţiva paşi pe care, dacă îi urmezi, îţi creşti şansele de a rămâne cu un dispozitiv funcţional. Nu există o certitudine că îţi vei salva telefonul de la “înec”, însă dacă respecţi câteva sfaturi banale poţi evita vizita la service.
Paşi de urmat când scapi telefonul în apă
scoate telefonul din apă cât mai repede: cu cât telefonul stă mai mult timp în apă, cu atât cresc şansele unui defect major. Prin urmare, este important să scoţi telefonul din apă cât mai repede. Excepţie de la această regulă face cazul în care telefonul a fost stropit din abundenţă cu apă în timp ce era la încărcat, întrucât rişti să te electrocutezi. Într-o astfel de situaţie, deconectează priza respectivă de la curent sau, dacă încărcai telefonul la PC, opreşte calculatorul înainte de a pune mâna pe telefon.
scoate bateria din telefon, dacă acest lucru este posibil: dacă telefonul tău nu este de tip unibody, scoate bateria din el fără să apeşi pe vreun buton sau pe ecranul touchscreen. Cu alte cuvinte, deschide capacul spate şi îndepărtează acumulatorul, fără să apelezi la metoda tradiţională de a porni telefonul, de a-l închide şi de a scoate abia apoi bateria. Acest sfat este util pentru a evita producerea unui scurt-circuit la aprinderea telefonului dacă are prea multă apă în el. Totuşi, dacă ai un telefon unibody şi nu poţi îndepărta acumulatorul, categorie în care intră iPhone şi multe smartphone-uri de top, închide telefonul (apeşi butonul de Power şi selectezi comanda turn-off). Apoi scoate şi celelalte periferice, cum ar fi cartela SIM sau cardul microSD.
usucă telefonul: a venit momentul să usuci telefonul cu ajutorul unui prosop sau al unei lavete moi. Ai grijă să nu împingi stropii de apă în porturile telefonului şi nu mişca dispozitivul în mod excesiv, pentru a evita ca apa să pătrundă şi mai mult în gadget.
foloseşte un dezhidratant sintetic: dacă ai posibilitatea, pune telefonul într-un mediu puternic dezhidratant, întrucât indiferent cât de bine îl ştergi cu prosopul tot vor rămâne vapori de apă. O soluţie este să foloseşti substanţe artificiale dezhidratante de tipul celor pe care le găseşti când cumperi încălţăminte nouă, însă pentru rezultate optime trebuie să închizi ermetic telefonul într-un recipient plin cu o astfel de substanţă.
aşteaptă câteva ore şi porneşte telefonul: aşteaptă câteva ore sau chiar o zi întreagă şi, după ce verifici dacă mai există apă prin porturi, poţi monta la loc bateria, cartela SIM şi cardul microSD pentru a porni telefonul.
Dacă nu a pătruns prea multă apă, este foarte posibil ca telefonul să funcţioneze în parametri normali. Dacă nu porneşte, va trebui cel mai probabil să duci telefonul la un service. De regulă, garanţia nu acoperă astfel de probleme, însă poţi citi condiţiile pentru a vedea exact dacă se menţionează ceva despre acest lucru.
Telefoane rezistente la apă
Stropirea accidentală a telefoanelor cu apă a devenit destul de frecventă în ultima perioadă, motiv pentru care producătorii au început să lanseze tot mai multe smartphone-uri de top cu rezistenţă la astfel de lichide.
În acest sens, producătorii au obţinut diverse certificări prin care garantează utilizatorilor protecţia împotriva prafului şi a apei, în anumite condiţii prestabilite.
În segmentul smartphone-urilor, cele mai utilizate certificări sunt IP67 şi IP57. Codificarea IP provine de la International Protection Marking, iar prima cifră se referă la protecţia împotriva prafului, în timp ce a doua cifră se referă la protecţia împotriva apei.
cel număr 7, regăsit la aproape toate telefoanele certificate, înseamnă că telefonul rezistă la apă până la adâncimea de 1 metru măsurată de la baza dispozitivului şi de cel puţin 15 centimetri măsurată de la partea superioară a gadgetului. În plus, telefonul rezistă la apă în astfel de condiţii doar dacă durata de expunere este de cel mult 30 de minute.
Pentru a obţine aceste certificări, producătorii au lucrat în special la porturi, care au fost construite cât mai bine integrate în restul dispozitivului sau au fost acoperite cu “capace” de plastic, aşa cum a procedat şi Sony.
În prezent, numeroase smartphone-uri sunt rezistenta la apă şi respectă certificatul IP57 sau IP67, printre acestea numărându-se Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S5 mini, Sony Xperia Z1 Compact sau Samsung Galaxy S4 Active.
Sfaturi preventive
Accidentele în urma cărora scapi un telefon în apă pot apărea în orice moment, însă există câteva soluţii pentru a evita deteriorarea gravă a acestuia.
Primul sfat este, bineînţeles, să manevrezi telefonul cu grijă atunci când eşti la mare, la piscină sau în orice alt mediu care poate reprezenta un pericol din acest punct de vedere.
Apoi, o husă se poate divedi utilă în reducerea cantităţii de apă care intră în telefon. Chiar dacă o parte din apă îşi va face loc în telefon, o husă te protejează semnificativ mai bine în locul unui telefon “dezbrăcat”.
Nu în ultimul rând, dacă eşti o persoană care se confruntă frecvent cu astfel de probleme, îţi recomandăm să cumperi un smartphone care are o certificare de tipul IP57 sau IP67, tocmai pentru a minimiza eventualele probleme cauzate de căderea telefonului în apă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu